Masło utrzeć na pianę. Nie przerywając ucierania dodawać cukier, sól, jajka i cukier waniliowy. Do masy dodać dobrze osączony twaróg, dokładnie zmiksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać bezpośrednio do masy, dolać mleko, dokładnie wymieszać, dodać wiórki. Tortownicę natłuścić, wysypać mąką, napełnić przygotowanym ciastem. Piec 55-60 minut w temp 170-190stC. Przestudzić w formie, wyłożyć na deskę kuchenna i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 20 dag cukru pudru przesiać przez sitko, dodać 3-4 łyżki ciepłej wody, utrzeć drewnianą pałką. Gotowym lukrem smarować wierzch i boki ciasta. Przygotować dwa szablony w kształcie misiów, dłg ok. 11cm. Połowę masy marcepanowej zagnieść z 1-2 łyżeczkami cukru pudru i kilkoma kroplami barwnika. Rozpłaszczyć, ułożyć między dwoma kawałkami przezroczystej folii i cienko rozwałkować. Na przygotowanej masie ułożyć szablon, ostrym nożem wyciąć potrzebny kształt. W podobny sposób przygotować drugiego misia. Misie ułożyć na torcie. Pisakiem cukrowym obrysować kontury, namalować oczy, nosy i usta. Można ozdobić torcik kolorowymi żelkami w kształcie miśków.