Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Misiaczki na serowym torcie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
masła lub margaryny 15 dag
cukru 30 dag
soli szczypta
cukru waniliowego 1 torebka
jajek 6 szt
mąki pszennej 45 dag
proszku do pieczenia 2,5 łyżeczki
mleko 100 ml
wiórków kokosowych 3 łyżki
Do dekoracji:
cukru pudru 25 dag
surowej masy marcepanowej 10 dag
barwnik spożywczy
pisak cukrowy
twaróg 40 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Misiaczki na serowym torcie

Masło utrzeć na pianę. Nie przerywając ucierania dodawać cukier, sól, jajka i cukier waniliowy. Do masy dodać dobrze osączony twaróg, dokładnie zmiksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać bezpośrednio do masy, dolać mleko, dokładnie wymieszać, dodać wiórki. Tortownicę natłuścić, wysypać mąką, napełnić przygotowanym ciastem. Piec 55-60 minut w temp 170-190stC. Przestudzić w formie, wyłożyć na deskę kuchenna i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 20 dag cukru pudru przesiać przez sitko, dodać 3-4 łyżki ciepłej wody, utrzeć drewnianą pałką. Gotowym lukrem smarować wierzch i boki ciasta. Przygotować dwa szablony w kształcie misiów, dłg ok. 11cm. Połowę masy marcepanowej zagnieść z 1-2 łyżeczkami cukru pudru i kilkoma kroplami barwnika. Rozpłaszczyć, ułożyć między dwoma kawałkami przezroczystej folii i cienko rozwałkować. Na przygotowanej masie ułożyć szablon, ostrym nożem wyciąć potrzebny kształt. W podobny sposób przygotować drugiego misia. Misie ułożyć na torcie. Pisakiem cukrowym obrysować kontury, namalować oczy, nosy i usta. Można ozdobić torcik kolorowymi żelkami w kształcie miśków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak