Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki ze szpinakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
2 szklanka mleka
2 szklanka mąki
szczypta soli
2 łyzki cukru
olej do smażenia
Farsz:
500 g szpinaku
1 łyżka masła
ulubione przyprawy
ząbek czosnku 1 ząbek
feta 150 g
olej 1 łyżeczka
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ze szpinakiem

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka , dodajemy sól, cukier, olej i miksujemy na jednolitą masę. W trakcie miksowania dodajemy mąkę. Ciasto powinno być gładkie i lejące. Wlewamy na patelnię olej i smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki przykrywamy folią aluminiową aby nie wystygły.

Przygotowujemy farsz do naleśników. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle aby je zeszklić. Jeżeli używamy świeżego szpinaku to go myjemy, osuszamy i kroimy, i dodajemy do cebuli. Jeżeli jest to szpinak mrożony dodajemy go bez wcześniejszego rozmrażania. Smażymy tak długo aż szpinak stanie się miękki, po czym dodajemy pokrojony ser feta. Dusimy na małym ogniu aż składniki się ze sobą połączą. Doprawiamy przyprawami do smaku i zdejmujemy z ognia.

Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy w rulon. Naleśniki doskonale smakują polane śmietaną, lub sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 20.03.2013 18:59
Pyszne i ładnie podane :-)
babajaga1969 20.03.2013 14:42
takiego naleśnika zjadłabym z przyjemnością :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak