Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z otrębami z żurawiną
Kroki postępowania
ZACZYN: Najlepiej zacząć o godz. 16:00. 2 łyżki zakwasu, 100 g mąki żytniej i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca.
Następnie o 23:00 do w/w ciasta dodać 100 g mąki żytniej i 100 ml wody, wymieszać i również odstawić w ciepłe miejsce. Trzecie etap o godz. 8:00 - do w/w ciasta dodajemy 80 g mąki żytniej i 100 ml wody i odstawiamy na 3-4 godziny.
CIASTO: Do zaczynu dodajemy 300 g mąki pszenne i 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, następnie dodajemy wodę, sól i cukier (rozpuszczone w wodzie). Wodę dodajemy stopniowo i mieszamy wszystkie składniki. Następnie wsypujemy otręby, słonecznik i siemię lniane. Ciasto mieszamy mikserem z odpowiedniki końcówkami.