Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kręcone paluszki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
żółtko jajek 2 szt
sól 2 szczypty
cukier 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kręcone paluszki

Na sam początek robimy rozczyn z drożdży . Do miski wlewamy pół szklanki ciepłego mleka dodajemy 2 łyżki cukru i drożdże mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce . Do dużej miski dajemy przesiana mąkę i żółtka wymieszane z reszta mleka. Solimy i słodzimy lekko ciasto. Dolewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto drewniana łyżką. Dolewamy olej i jeszcze wyrabiamy. Odstawiamy na ok 40 min,żeby ciasto wyrosło. Następnie rozwałkowujemy ciasto radełkiem tniemy na paseczki ,które skręcamy i układamy na blaszce do pieczeni. Pieczemy ok 15 min w 200 stopniach .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 21.03.2013 11:40
rewelacyjne :)
sanielcia 19.03.2013 21:22
Bardzo fajne paluszki :)
Gary Michy 19.03.2013 20:31
Fajny przepis i smacznie się zapowiada :)
magdziorka6 19.03.2013 20:10
zakręcone i pyszne
EnoBeno 19.03.2013 17:19
rewelacyjny przepis
migotka28 19.03.2013 17:18
ja bym jeszcze posypała makiem albo żółtym serem
iwa643 19.03.2013 16:27
Polecam przed TV

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak