Domowa konserwa czyli mięso ze słoika

Domowa konserwa czyli mięso ze słoika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Karczek

    1 kg
  • słonina

    200 g
  • sól peklowa

    1 łyzka
  • czosnek

    5 ząbków
  • woda

  • pieprz czarny mielony

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mieso i słoninę mielimy razem z czosnkiem , doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy ok 1 szkl wody , wyrabiamy i zostawiamy do przejścia smaków .
Następnie do umytych suchych słoików wkładamy mieso do 3/4 wysokosci słoika , wlewamy jeszcze wodę nie do pełna tak by mieso miało otoczkę , by swobodnie po skurczeniu opływało w galaretce .Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 1h ja mam małe słoiki takie do max 300ml , na drugi dzień pasteryzuję je ponownie dla pewnosci ok 30 min , sa różne szkoły ,każdy robi inaczej ,ale każdemu wychodzi smacznie .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

21.04.2013 09:20
musicie pamiętać ,że wodę nie wlewamy na raz ! tylko stopniowo i wyrabiamy , ona ma wejść w mięso ,a potem z niej wyjdzie galaretka , wszystko od mięsa zależy z jakiego chowu jest .

Katarzyna/kate1980

24.03.2013 18:06
bardzo fajny przepis

Anna133

20.03.2013 12:28
fajnie mieć w lodówce , gdy ta robi się pustawa :D

Marlenka.S

19.03.2013 18:30
czekałam na taki przepis

Anna133

19.03.2013 14:30
jak pomyślę ,że to w sumei tylko mieso ,żadnych spulchniaczy , chemii rarytas

miki47

19.03.2013 13:50
bardzo smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat