Kopytka maślane

Kopytka maślane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • jaja surowe

    2 sztuki
  • sól do smaku

  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • olej roślinny

  • masło roślinne

    4 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy. Dodajemy masło i nakrywamy żeby się rozpuściło. Następnie przepuszczamy je przez praskę lub tłuczemy. Wykładamy na stolnicę, dodajemy jaja, mąki a także do smaku sól i pieprz. Dokładnie zagniatamy ciasto. Ciasto musi być zwarte. Robimy z niego wałki około 3cm ,a następnie lekko je spłaszczamy i kroimy pok ukosem tworząc romby. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku łyżek oleju. Gdy kopytka wypłynął na powierzchnie to po minucie możemy je wyjmować. Kopytka można podawać ze skwarkami lub sosem.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

14.02.2016 14:49
takich jeszcze nie jadłam

paula191919

12.01.2016 18:31
wyglądają bardzo smacznie :)))

EWI

15.07.2013 10:18
mniam mniam

Margo1

27.05.2013 09:14
przepyszne

Andysz

19.04.2013 07:36
bardzo lubi ę!

wlicka

30.03.2013 21:50
bardzo smaczne;)

pestka

25.03.2013 10:31
muszą być bardzo smaczne

manaika

18.03.2013 23:39
maślanych jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat