Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka maślane

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 4 łyżki
jajko 2 sztuki
sól do smaku
mąka ziemniaczana 3 łyżki
olej roślinny
masło roślinne 4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka maślane

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy. Dodajemy masło i nakrywamy żeby się rozpuściło. Następnie przepuszczamy je przez praskę lub tłuczemy. Wykładamy na stolnicę, dodajemy jaja, mąki a także do smaku sól i pieprz. Dokładnie zagniatamy ciasto. Ciasto musi być zwarte. Robimy z niego wałki około 3cm ,a następnie lekko je spłaszczamy i kroimy pok ukosem tworząc romby. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku łyżek oleju. Gdy kopytka wypłynął na powierzchnie to po minucie możemy je wyjmować. Kopytka można podawać ze skwarkami lub sosem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.02.2016 14:49
takich jeszcze nie jadłam
paula191919 12.01.2016 18:31
wyglądają bardzo smacznie :)))
EWI 15.07.2013 10:18
mniam mniam
Margo1 27.05.2013 09:14
przepyszne
Andysz 19.04.2013 07:36
bardzo lubi ę!
wlicka 30.03.2013 21:50
bardzo smaczne;)
pestka 25.03.2013 10:31
muszą być bardzo smaczne
manaika 18.03.2013 23:39
maślanych jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak