Bułeczki z wisienkami

Bułeczki z wisienkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    15 dag
  • żółtko jaja

    6 sztuk
  • mleko

    0,5 l
  • cukier drobny

    200 g
  • wiśnie bez pestek

    60 dag
  • olej roślinny

    do smarowania
  • masło roślinne

    15 dag
  • jaja surowe

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki z wisienkami
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy masło i ucieramy żółtka z cukrem.
Gdy rozczyn będzie gotowy- wyrośnie, dodajemy do niego roztopione masło, żółtka utarte z cukrem, pozostałą mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Bułeczki z wisienkami
Z wiśni pozbywamy się pestek. Ja miałam zamrożone wiśnie. Należy odlać sok z wiśni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i z placka wykrawamy szklanką kółka. Następnie wkładamy do środka wiśnie posypujemy cukrem i dokładnie sklejamy tworząc kulkę.
Krok 3 - Bułeczki z wisienkami
Blachę smarujemy olejem roślinnym. Wykładamy bułeczki na blachę. Jajko roztrzepujemy i smarujemy wierzch bułeczek. Bułki wstawiamy do piekarnika na około 40-45minut do temperatury 180 stopni.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

14.02.2016 14:50
ślinka leci...

Jagódka77

19.01.2016 06:59
same smakołyki

EWI

15.07.2013 10:18
mniam mniam

Róża1

11.07.2013 23:19
wyglądają super!! i tak zapewne smakują!!

Margo1

27.05.2013 09:15
lubię takie

Andysz

19.04.2013 07:37
jak u mamy! :>

wlicka

30.03.2013 21:51
jakie smakowite;)

Misiabe

19.03.2013 11:21
wygląda niezwykle smakowicie!

Juleczka20

19.03.2013 08:20
pyszne bułeczki

iziona

19.03.2013 07:46
Boskie te bułeczki, ale bym sie teraz taką poczęstowała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat