Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy kisiel jagodowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jagody 2 szkl.
cukier do smaku
mąka ziemniaczana 1-2 łyżki
skórka z cytryny 1/4 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka
woda 400-500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kisiel jagodowy

Jagody odmrażamy - jeśli używamy mrożonych i zagotowujemy w rondelku aż puszczą sok. Z 400-500 ml wody odlewamy 100 ml, w których rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną(w zależności od stopnia gęstości kisielu używamy 1-2 łyżki, jeśli lubimy gęstszy dodajemy 2 łyżki). Resztę wody dolewamy do jagód, dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i cukier do smaku (ok.5 łyżek) Ponownie całość musimy zagotować. Gdy się zagotuje całość, zmniejszamy ogień pod rondelkiem i dolewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą i dokładnie, energicznie mieszamy aż kisiel się zetnie i zawrze, gotujemy wtedy jeszcze chwilkę. Kisiel nalewamy do pucharków lub miseczek opłukanych zimną wodą. Kisiel możemy podać sam lub z dodatkiem śmietanki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 24.03.2013 20:17
ooo kurczę, jaki super kisielek! WOW!
mufinka79 19.03.2013 10:03
Dziękuję bardzo. Kisiel rzeczywiście jest pyszny i aromatyczny od jagód :)
Botwinka 19.03.2013 07:11
rewelacyjny,domowy najlepszy :)
Monika58 18.03.2013 17:31
najlepszy domowy właśnie :)
Magda24 18.03.2013 17:24
uwielbiam taki kisiel
Izabela/bella81 18.03.2013 17:02
apetyczny kisiel
IwonaDD 18.03.2013 17:01
wow pięknie wygląda
malaczarna23 18.03.2013 16:50
uwielbiam domowe kisielki:)
dodi 18.03.2013 15:02
pięknie wygląda.
Pyszota 18.03.2013 15:01
rewelacja :)
2milutka 18.03.2013 15:01
bomba witaminowa pycha!
Bogumiła
Bogumiła 18.03.2013 14:58
na pewno przepyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak