Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowy wieniec

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 25 dag
olej aromatyzowany 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
miód 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
drożdże suche 1 opakowanie
woda letnia 130 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowy wieniec

Mąkę wymieszać na sucho z solą, drożdżami, następnie dolać olej aromatyzowany pomidorami, czosnkiem i bazylią oraz miód i posiekany drobniutko czosnek, przemieszać i dolać wodę, wyrobić gładkie i lśniące ciasto które odstawić do wyrośnięcia. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę i uformować z niego okrągły wianek, następnie ułożyć go na blaszce po wierzchu posmarować 2 łyżkami oliwy i posypać solą morską oraz mielonym kolorowym pieprzem. Ja dodatkowo po wierzchu posypałam kilkoma świeżymi listkami majeranku. Przygotowany wieniec ponownie odstawić do wyrośnięcia, piekarnik nagrzać do 200st i piec w nim wieniec około 25 min. Po upieczeniu przestudzić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 13.09.2013 17:14
pycha lubie wszystko z czosnkiem
2milutka 18.03.2013 09:34
pyszne pieczywo:)
adelajda 18.03.2013 09:13
a to bardzo ciekawe ! super !
Megg 18.03.2013 09:06
wygląda bardzo apetycznie
Beatris 18.03.2013 09:05
Bardzo lubię czosnkowe pieczywo. Piękne zdjęcie, a wieniec wygląda przepysznie.
idealme 18.03.2013 08:53
bardzo ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak