Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mąki razowej z borówkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 2 szkl
woda 1 szkl
jajko 1 szt
oliwa 1 łyżka
borówki amerykańskie 2 szkl
śmietana 1/2 szkl
cukier 2-3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mąki razowej z borówkami

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, oliwę, szczyptę soli, ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do lodówki na 15 minut. Po kwadransie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować.
Krok 1 - Pierogi z mąki razowej z borówkami foto
2
Pokroić w kwadraty. Na każdy kawałek ciasta układać po kilka umytych, osuszonych borówek, złożyć na pół i dokładnie zlepić.
Krok 2 - Pierogi z mąki razowej z borówkami foto
3
Zimną śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować przez 3-4 minuty o wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjąć, ułożyć na talerze, posypać cukrem. Na talerzu obok pierogów ułożyć stożek ze śmietany.
Krok 3 - Pierogi z mąki razowej z borówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 25.05.2013 22:03
Wyglądają wspaniale.
romanrafal
romanrafal 16.04.2013 16:31
świetne pierożki
marcia7 16.03.2013 13:42
zdrowa i lekka wersja na lato
olkaaa 16.03.2013 13:19
bardzo smaczne
Mira85 16.03.2013 11:29
z mąki razowej nigdy nie robiłam pierogów, jestem bardzo ciekawa ich smaku
wiola333 16.03.2013 09:58
bardzo smaczny przepis
Pyszota 16.03.2013 09:29
muszą być wyśmienite
malaczarna23 16.03.2013 08:59
pyszniutkie pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak