Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z masą jogurtową i winogronami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
cukier 100 g
mąka ziemnaczna 50 g
jaja 2 szt
mąka pszenna 75 g
wonogrona zielone 400 g
jogurt naturalny 300 g
cukier do masy 4 łyżki
śmietana kremówka 250 ml
płatki migdałowe 50 g
galaretka agrestowa
Żelatyna wieprzowa Prymat
sok winogronowy 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z masą jogurtową i winogronami

Ciasto:
1. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając mąkę ziemniaczana i jaja. Do tak przygotowanego kremu dodać sól, mąkę pszenną i wymieszać.
2. Ciasto włożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i upiec.
Masa:
3. Jogurt wymieszać z cukrem. Żelatynę moczyć w zimnej wodzie, Aż napęcznieje, następnie ją podgrzać, a kiedy się rozpuści, dodać jogurt, dobrze wymieszać i schłodzić.
4. Ubić śmietankę, a kiedy zacznie gęstnieć, dodać jogurt z żelatyną. Grubszą warstwę kremu nałożyć na zimny spód tortowy i wygładzić powierzchnię.
5. Winogrona poprzekrawać na pół, usunąć pestki i płaska stroną wcisnąć w zastygły krem. Schłodzić.
6. Galaretkę owocową wymieszać z sokiem winogronowym i podgrzać do zgęstnienia, stale mieszając. Ostudzić i łyżką nanieść na winogrona.
7. Boki tortu przybrać prażonymi wiórkami migdałowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 21.02.2013 06:45
dobry
Zofia12 21.07.2010 14:09
Pysia, pysia, pysia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak