Torcik z masą jogurtową i winogronami

Torcik z masą jogurtową i winogronami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    100 g
  • cukier

    100 g
  • mąka ziemnaczna

    50 g
  • jaja

    2 szt
  • mąka pszenna

    75 g
  • wonogrona zielone

    400 g
  • jogurt naturalny

    300 g
  • cukier do masy

    4 łyżki
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • płatki migdałowe

    50 g
  • galaretka agrestowa

  • żelatyna

  • sok winogronowy

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
1. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając mąkę ziemniaczana i jaja. Do tak przygotowanego kremu dodać sól, mąkę pszenną i wymieszać.
2. Ciasto włożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i upiec.
Masa:
3. Jogurt wymieszać z cukrem. Żelatynę moczyć w zimnej wodzie, Aż napęcznieje, następnie ją podgrzać, a kiedy się rozpuści, dodać jogurt, dobrze wymieszać i schłodzić.
4. Ubić śmietankę, a kiedy zacznie gęstnieć, dodać jogurt z żelatyną. Grubszą warstwę kremu nałożyć na zimny spód tortowy i wygładzić powierzchnię.
5. Winogrona poprzekrawać na pół, usunąć pestki i płaska stroną wcisnąć w zastygły krem. Schłodzić.
6. Galaretkę owocową wymieszać z sokiem winogronowym i podgrzać do zgęstnienia, stale mieszając. Ostudzić i łyżką nanieść na winogrona.
7. Boki tortu przybrać prażonymi wiórkami migdałowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

21.02.2013 06:45
dobry

Zofia12

21.07.2010 14:09
Pysia, pysia, pysia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat