Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryki faszerowane

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 6 szt
mięso wołowe mielone 550 g
fasola czerwona z puszki 1 puszka
cebula 1 szt
czosnek 2-3 ząbki
świeża papryczka chilli 1/2
passatta pomidorowa 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 i 1/2 łyżki
sól do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 (wędzona)
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Papryki faszerowane

Sos pomidorowy:

500ml passaty pomidorowej (odjąć 2 łyżki do farszu)
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
1 łodyga selera naciowego
250 ml bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
Sól, pieprz
Sok z połowy cytryny


Sos pomidorowy:

Wszystkie warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Do rondla o grubym dnie wlać oliwę i łyżkę masła dodać warzywa i smażyć aż do miękkości – od czasu do czasu mieszając. Zeszklone warzywa zalać passatą pomidorową i dusić na wolnym ogniu, podlewając wodą, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Doprawić solą, pieprzem oraz wcisnąć sos z połowy cytryny. Zdjąć z ognia, zmiksować (dla uzyskania jeszcze gładszej konsystencji przetrzeć przez sito).

Papryki opłukać i osuszyć, odciąć górną cześć, a następnie usunąć dokładnie wszystkie nasiona. Na rozgrzaną patelnie wlać oliwę, zeszklić cebulę posiekaną w kostkę, następnie dodać czosnek i świeżą papryczkę chili (posiekaną w drobną kosteczkę) oraz kolejno papryki w proszku i kminek. Dodawać po kolei mięso, mieszając i rozdrabniając, aby było jak najbardziej sypkie i równomiernie podsmażone. Dodać 2 łyżki passaty pomidorowej, odsączoną fasolę- doprawić solą do smaku. Dusić przez kolejne 5 min. Nafaszerować papryki, każdą spiąć wykałaczką. Papryki przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego- zalać sosem pomidorowym. Na każdą paprykę położyć kawałeczek masła, między ułożyć kilka gałązek natki pietruszki.

Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika. Piec około godziny, aż papryki będą miękkie.

Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

* Przez pieczeniem papryki należy nakłuć kilka razy widelcem, dzięki temu sos odpowiednio je zmiękczy.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 13.04.2013 08:33
bardzo dobre
dagmara020 12.04.2013 19:03
ale to musi być dobre:)
artur7 03.04.2013 20:14
lubie papryke w kazdym wydaniu
Łucja 03.04.2013 12:03
pyszności :) zjadłabym!!
Bernadeta1 23.03.2013 00:29
pycha taka papryka
angelika14 15.03.2013 22:19
uwielbiam nadziwane papryczki, pychota
Ania321 15.03.2013 21:49
fajny przepis :)
2milutka 15.03.2013 20:48
pyszne to!!!
ewka1978 15.03.2013 20:47
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak