Placek jabłkowy z sucharkami

Placek jabłkowy z sucharkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • cynamon Prymat - 2 razy po

    0,5 łyzeżeczki
  • masło

    150 g
  • cukier

    125 g
  • jaja

    2 szt
  • sucharki

    10 szt
  • cukier

    100 g
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • wiórki maślane

    50 g
  • jabłko kwaśne

    750 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
1. Mąkę wsypać do miski, wymieszać cynamonem, dodać masło, cukier i jajka. Wymieszać, utrzeć na gładkie ciasto.
2. Sucharki zmielić lub włożyć do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem. Wymieszać z cukrem i cynamonem
3. Obrane jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki.
Masa:
1. Wysmarowana tłuszczem tortownicę równomiernie napełnić ciastem. Jabłka ułożyć na powierzchni ciasta warstwami tj. po każdej warstwie posypać je mielonymi sucharkami, aż do wyczerpania – zakańczając sucharkami.
2. Na samym wierzchu ułożyć wiórki maślane.

Placek piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat