Śliwkowy pudding ryżowy

Śliwkowy pudding ryżowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    100g/1 torebka
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • masło

    2 łyżki
  • woda

    0,5 l
  • goździki całe

    1 łyżeczka
  • śliwki

    300 renklody
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki wydrążamy, kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy goździki, połowę śliwek i cukier. Dusimy do momentu aż cukier się rozpuści.

Wsypujemy ryż, mieszamy i smażymy chwilę tak, aby każde ziarenko ryżu stało się szkliste.

Dolewamy tyle wody by przykryć ryż, gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy płyn zostanie wchłonięty dolewamy kolejną porcję wody. Powtarzamy tę czynność do momentu aż ryż będzie miękki (ok.25-30min).

Pod koniec gotowania dodajemy resztę śliwek.

Podajemy na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jarek4

11.11.2010 13:51
interesujace

Islanzadi

10.10.2010 00:11
Mmmm... może smakować ciekawie :)

Koper

04.10.2010 06:17
Wygląda interesująco

kasiurek

29.09.2010 08:17
chętnie wypróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat