Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowy pudding ryżowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 100g/1 torebka
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
masło 2 łyżki
woda 0,5 l
Goździki całe Prymat 1 łyżeczka
śliwki 300 renklody

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowy pudding ryżowy

Śliwki wydrążamy, kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy goździki, połowę śliwek i cukier. Dusimy do momentu aż cukier się rozpuści.

Wsypujemy ryż, mieszamy i smażymy chwilę tak, aby każde ziarenko ryżu stało się szkliste.

Dolewamy tyle wody by przykryć ryż, gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy płyn zostanie wchłonięty dolewamy kolejną porcję wody. Powtarzamy tę czynność do momentu aż ryż będzie miękki (ok.25-30min).

Pod koniec gotowania dodajemy resztę śliwek.

Podajemy na ciepło.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jarek4 11.11.2010 13:51
interesujace
Islanzadi 10.10.2010 00:11
Mmmm... może smakować ciekawie :)
Koper 04.10.2010 06:17
Wygląda interesująco
kasiurek 29.09.2010 08:17
chętnie wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak