Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie z marynowanych kurek

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 400 g
cebula 1 sztuka
sól do smaku
ser topiony 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
bulion 1 kostka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
kurki 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie z marynowanych kurek

Mięso kroimy na ok. 1 cm plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni aż zbieleją (ja robię to bez tłuszczu). W garnku zagotowujemy ok. 1/3 wysokości (garnka) wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy podsmażone mięso, ziele (2-3 kulki), liście i domowe kostki rosołowe. Na patelnię, na której podsmażaliśmy mięso wlewamy ok. 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia. Za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki lekko zeskrobujemy smak mięsa i mieszamy. Po chwili dodajemy kurki (wcześniej odsączone z zalewy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym). Mieszamy, gotujemy do momentu wyparowania całej wody. Na koniec dodajemy cebulę pokrojoną na ósemki, chwilę podsmażamy. Zawartość patelni dodajemy do garnka z gotującym się mięsem. Całość gotujemy do miękkości, ok. 20-30 minut. Pod koniec dodajemy serek, mieszamy do rozpuszczenia. Zagęszczamy mąką, gotujemy jeszcze przez chwilę. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 15.03.2013 17:40
Oooo pomysłowy przepis na sos z marynowanych kurek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak