Jabłecznik Babci Basi:

Jabłecznik Babci Basi:

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 4 szklanki mąki,3 szklanki cukru,1 kostka masła + masło do wysmarowania blachy

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • jajka

    4 szt.
  • kwaśna śmietana

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagnieść ciasto z mąki , 1 szklanki cukru, ½ kostki masła, 3 łyżeczek proszku do pieczenia, jajek, śmietany, cukru waniliowego. Blachę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto na blachę . posypać grubo bułką tartą , by wsiąkał w nią sok z musu ( lub utartych jabłek ).Z 1 szklanki cukru i ½ kostki masła zrobić kruszonkę . Posypać mus . Piec w wygrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut .
Można podawać na ciepło z lodami .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat