Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w kremowym sosie brokułowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 500 g
sól do smaku
brokuł 1 sztuka
ser topiony 50 g
czosnek 1 ząbek
makaron do smaku
olej do smażenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w kremowym sosie brokułowym

Mięso kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem, kroimy na cienkie paseczki. Odstawiamy na chwilę. W tym czasie na gotującą się wodę z dotatkiem cukru, soli i octu wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy kilka minut. Po odcedzeniu wrzucamy do blendera (lub do garnka, jeśli mamy blender ręczny), dodajemy 2 szklanki ciepłej wody oraz serek topiony. Miksujemy na gładki krem. Tak przygotowany sos brokułowy umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie na odrobinie oleju podsmażamy paski schabu do momentu aż zbieleją. Mieszamy. Podsmażone mięso wrzucamy do gotującego się sosu brokułowego wraz z sosem z patelni. Zmniejszamy gaz, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, przykrywamy pokrywką. Gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania w osobnym garnku gotujemy makaron (w osolonej wodzie). Gdy będzie al dente, za pomocą łyżki cedzakowej wrzucamy go do sosu brokułowego z mięsem (nie odcedzamy, ani nie przelewamy wodą). Gotujemy przez ok. 5 minut, często mieszamy. W ten sposób sos się zagęści. Na koniec sos ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem lub solą (jeśli będzie taka potrzeba). Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 22.06.2013 13:59
napewno smaczne
Róża1 22.06.2013 11:42
ciekawy pomysł:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak