Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa gulaszowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 500 gram
pieczarki 200 gram
cebula biała 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 2 sztuki
pomidory krojone z puszki 1/2 puszki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
olej ryżowy 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa gulaszowa

Mięso myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju ryżowym (1-2 łyżki). Gdy zbieleje, posypujemy papryką ostrą, słodką, solą. Po chwili dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, umytą i pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki (lub świeże obrane ze skórki i pokrojone w większą kostkę) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (ząbek lub dwa). Wszystko mieszamy, zostawiamy na chwilę.
Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Na tej samej patelni podsmażamy na łyżce oleju ryżowego pieczarki (umyte i pokrojone w plasterki). Gdy woda wyparuje, dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajemy do gotującej się zupy. Do garnka wrzucamy także liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejszamy gaz, zostawiamy. Zupa powinna gotować się dość długo (ok. 3-4 godziny), by wszystkie składniki idealnie się połączyły i ugotowały. Co jakiś czas należy zaglądać, by ewentualnie dolać wody. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką ostrą oraz ewentualnie zagęszczamy mąką. Podajemy z pieczywem. Z każdym kolejnym podgrzaniem zupa smakuje lepiej :) Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak