Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kurczakiem barwione burakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

burak 1 szt
mąka 3 szklanki
jajko 1 sztuka
woda 1 szklanka
sól 1/2 łyzeczki
olej 3 łyżki
udko z kurczaka 1 szt
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
papryka czerwona 1/2 szt
sól, pieprz do smaku 1
curry 1 do smaku
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurczakiem barwione burakiem

Kroki postępowania

1
ciasto

Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej i wbijamy jajko, z grubsza mieszamy

Buraka ścieramy na grubych oczkach, zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy palnik i zostawiamy na 5 minut. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy i przelewamy przez sitko, aby pozbyć się wiórek z buraków,

Z wywaru buraczanego szklankę wlewamy do miski z mąką.

Energicznie mieszamy drewnianą łyżką jak trochę przestygnie przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie się kleić to dosypujemy maksymalnie 1/3 szklanki mąki, ciasto odstawiamy przykryte folią na pół godziny.
Krok 1 - Pierogi z kurczakiem barwione burakiem foto
2
farsz:

Na patelnie wrzucamy masło, startą marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, podsmażamy przez 3 minuty, dolewamy 1/4 szklanki wody i przykrywamy pokrywką na 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone mięso z kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem, curry. Farsz odstawiamy, aby przestygł, jak przestygnie najlepiej za pomocą rąk podusić trochę na miazgę i dodać wyciśnięty sok z cytryny, wszystko wymieszać i odstawić.
Krok 2 - Pierogi z kurczakiem barwione burakiem foto
3
Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na grubość ok 2 mm. Ciasta nie podsypujemy mąką, aby się nie kleiło do blatu wystarczy posmarować kulkę oliwą.

Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki i nadziewamy farszem. Lepimy i robimy wzorek za pomocą widelca. Żeby widelec się nie kleił do ciasta wystarczy go co jakiś czas posmarować lekko oliwą. Do wałkowania nie używaliśmy mąki, więc nie trzeba ciasta smarować białkiem, bo się same ładnie skleją.
Krok 3 - Pierogi z kurczakiem barwione burakiem foto
4
Gotowanie

Pierogi partiami wrzucamy na osolony wrzątek, żeby nie straciły koloru nie możemy ich gotować, mają się jedynie parzyć. Trwa to ok 3-4 minut od momentu wypłynięcia.
My pierogi jedliśmy polane roztopionym masłem i posypane natką pietruszki.
Krok 4 - Pierogi z kurczakiem barwione burakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.07.2015 23:35
ładny kolor
Aannkaa82 15.03.2013 15:02
Rewelacja, wyjątkowo piekne pierożki. I na pewno równie smaczne.
Ewa104 15.03.2013 10:35
Widziałam w ten sposób barwione kluski śląskie a tu fajnie wykorzystany pomysł do pierogów.Super!
15.03.2013 10:33
Bardzo się cieszę, że przepis się Wam spodobał, pierogi są przepyszne. jozefinkaz Wałek jest po mojej babci;)
Paolcia 15.03.2013 10:15
jeeejjjj ale pyszne :)
wiola333 15.03.2013 10:12
bardzo smakowite danie
cukiereczek 15.03.2013 09:24
ciekawy przepis
Noruas 15.03.2013 09:13
Fajne, podobają mi się tak jak wersja z mordoru :)
KasiaK90 15.03.2013 09:09
wspaniałe pierożki
idealme 15.03.2013 08:50
rzeczywiscie ciekawy pomysl z tym burakiem
dwa pokoje z kuchnią 15.03.2013 08:42
świetnie się prezentują, a gdzie można taki śliczny wałek do ciasta kupić, bo aktualnie szukam ?
Agnieszka-87-25 15.03.2013 08:09
wyglądają rewelacyjnie :)
Janina 15.03.2013 07:58
Bardzo smaczne-i ciekawe
msmors 15.03.2013 07:51
muszę wypróbować ten przepis!
kasienka23 15.03.2013 06:54
świetny pomysł z tym burakiem! bardzo podoba mi się przepis!
Poison1988 15.03.2013 06:17
ale mają świetny kolor! Super pomysł z tym burakiem :)
Zdzisław 15.03.2013 00:21
fajne te pierogi czerwone
Renataj 14.03.2013 23:53
Doskonały pomysł z tym zabarwieniem ciasta - niby nic a efekt zaskakujący.
zielonamorelka 14.03.2013 23:46
jaka cudowna rymowana nazwa:) i podoba mi się ich oryginalny kolor i to z 100% naturalnymi barwnikami
Gary Michy 14.03.2013 23:30
Świetne! Muszę spróbować :)
manaika 14.03.2013 23:23
bardzo podoba mi się ten kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak