Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurczakiem barwione burakiem
Kroki postępowania
Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej i wbijamy jajko, z grubsza mieszamy
Buraka ścieramy na grubych oczkach, zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy palnik i zostawiamy na 5 minut. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy i przelewamy przez sitko, aby pozbyć się wiórek z buraków,
Z wywaru buraczanego szklankę wlewamy do miski z mąką.
Energicznie mieszamy drewnianą łyżką jak trochę przestygnie przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie się kleić to dosypujemy maksymalnie 1/3 szklanki mąki, ciasto odstawiamy przykryte folią na pół godziny.
Na patelnie wrzucamy masło, startą marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, podsmażamy przez 3 minuty, dolewamy 1/4 szklanki wody i przykrywamy pokrywką na 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone mięso z kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem, curry. Farsz odstawiamy, aby przestygł, jak przestygnie najlepiej za pomocą rąk podusić trochę na miazgę i dodać wyciśnięty sok z cytryny, wszystko wymieszać i odstawić.
Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki i nadziewamy farszem. Lepimy i robimy wzorek za pomocą widelca. Żeby widelec się nie kleił do ciasta wystarczy go co jakiś czas posmarować lekko oliwą. Do wałkowania nie używaliśmy mąki, więc nie trzeba ciasta smarować białkiem, bo się same ładnie skleją.
Pierogi partiami wrzucamy na osolony wrzątek, żeby nie straciły koloru nie możemy ich gotować, mają się jedynie parzyć. Trwa to ok 3-4 minut od momentu wypłynięcia.
My pierogi jedliśmy polane roztopionym masłem i posypane natką pietruszki.