Pikantny placek z porem

Pikantny placek z porem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • cebula

    2 szt
  • Por duży

    1 szt
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól, pieprz

  • drożdże

    20 g
  • wędzony boczek

    150 (przerośnięty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, oprószyć solą i cukrem, wlać 160 ml przegotowanej ciepłej wody. Zagnieść gładkie ciasto.
2. Ciasto od razu rozwałkować na placek wielkości blachy.
3. Przełożyć ciasto na blachę, uformować wyższy brzeg.
Nadzienie:
1. Przerośnięty boczek pokroić w paski, smażyć go na patelni aż lekko się wytopi i zarumieni.
2. Do boczku dodać cebulę i pora dowolnie pokrojone, wszystko wymieszać z boczkiem, chwilkę poddusić.
3. Warzywa z boczkiem doprawić solą, startą gałka muszkatołową.
4. Gdy farsz ostygnie nałożyć go na ciasto.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, zapiekać 25 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

29.01.2012 10:31
super

Zofia12

21.07.2010 12:27
Mój smak!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat