Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny placek z porem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
cebula 2 szt
Por duży 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
cukier 1 łyżeczka
sól, pieprz
drożdże 20 g
wędzony boczek 150 (przerośnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny placek z porem

Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, oprószyć solą i cukrem, wlać 160 ml przegotowanej ciepłej wody. Zagnieść gładkie ciasto.
2. Ciasto od razu rozwałkować na placek wielkości blachy.
3. Przełożyć ciasto na blachę, uformować wyższy brzeg.
Nadzienie:
1. Przerośnięty boczek pokroić w paski, smażyć go na patelni aż lekko się wytopi i zarumieni.
2. Do boczku dodać cebulę i pora dowolnie pokrojone, wszystko wymieszać z boczkiem, chwilkę poddusić.
3. Warzywa z boczkiem doprawić solą, startą gałka muszkatołową.
4. Gdy farsz ostygnie nałożyć go na ciasto.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, zapiekać 25 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 29.01.2012 10:31
super
Zofia12 21.07.2010 12:27
Mój smak!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak