Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek czekoladowo-wiśniowy na kruchym cieście :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwaśna śmietana 1 łyżka
czekolada 2 tabliczki
żółtko jajek 2 szt.
mąka 1 1/3 mąki
masło 1/2 kostki
cukier puder 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek czekoladowo-wiśniowy na kruchym cieście :

Mąkę zmieszać z cukrem . Dodać żółtka , śmietanę i zimne masło pokrojone w wiórki. Nożem usiekać ciasto starając się zrobić to jak najszybciej .Foremkę( wielkości tortownicy ) do pieczenia wysmarować masłem .Od ciasta odciąć 1/3 .Większą częścią wykleić foremkę . Z mniejszej zrobić wałeczek i obkleić nim brzegi foremki .Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez 35-40 minut aż się zrobi złote. Wyjąć ostudzić . Roztopić czekoladę dodając do niej łyżkę wody .Środek mazurka posmarować konfiturą . Wylać na nią ciepłą czekoladę .Przykleić ozdoby. Posypać wiórkami .Dokończyć dekorowanie pisakami do ciast .dekoracji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 21.04.2011 09:03
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak