Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w Amaretto i cytrynie :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

amaretto 50 ml
łosoś 2 dzwonki
trawa cytrynowa 1 łyżka
masło 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w Amaretto i cytrynie :

Dzwonka łososia ułożyć w zamykanym pojemniczku, lekko posolić , popieprzyć . Sok wyciśnięty z cytryny zmieszać z Amaretto i 2 łyżkami oleju .Zalać rybę i wstawić zamknięty pojemnik do lodówki na minimum 3 godziny ( w trakcie przewrócić kilka razy ).
Wyjąć z marynaty , Osuszyć .Posypać mąką .
Na patelni rozgrzać olej , wsypać na niego trawę cytrynową i zamieszać . Smażyć łososia na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i doprowadzić do tego by się spieniło.
Podawać z ziemniakami podsmażonymi na rumiano i surówką ( ja podałam z pomidorami .
Gwoli wyjaśnienia - użycie słodkiego syropu Amaretto nie powoduje słodyczy w rybie. Połączenie z dużą ilością soku z cytryny uwalnia aromat migdałowy , który delikatnie aromatyzuje rybę nadając jej migdałowo- cytrynowego posmaczku. Trawa cytrynowa dodatkowo ten cytrynowy smak wzmacnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 26.09.2011 19:16
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak