Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sufleciki z gotowanego drobiu

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filetu z kurczaka 40 dag
filetu indyczego 40 dag
mąki pszennej 2 łyżki
śmietany 12% 300 ml
masła 2 łyżki
jajek 5 szt.
małej cebuli 1 szt.
bulion 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sufleciki z gotowanego drobiu

Filety drobiowe oczyścić, osuszyć, zalać zimną wodą i zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kostkę bulionową. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć, ostudzić i przemielić przez maszynkę do mięsa.

Masło rozpuścić na patelni, zasmażyć na biało z mąką i rozprowadzić śmietaną. Gotować (cały czas mieszając), aż ubędzie połowa. Ostudzić. Wymieszać dokładnie z mięsem. Do masy dodać żółtka, szczyptę gałki muszkatołowej, cebulę przeciśniętą przez praskę i jeśli jest mało ostre – dodać soli i pieprzu. Wymieszać. Na samym końcu dodać sztywną pianę ubitą z białek i wyrobić gładką masę. Napełnić nią kokilki wysmarowane masłem. Zapiekać około 15 -20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać natychmiast po wyjęciu z piecyka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 02.02.2012 12:32
fajny przepis
Wojt@s
Wojt@s 14.10.2011 12:02
musi być dobre szkoda że brak zdjęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak