Gołąbki w wersji prawie orientalnej :

Gołąbki w wersji prawie orientalnej :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 12 wierzchnich liści z kapusty białej ( sparzonych przy zdejmowaniu – jak przy normalnych gołąbkach )

  • 1 szklanka wywaru z gotowania gołąbków

  • bulion

    1 kostka
  • olej słonecznikowy

    3 łyżki
  • mleko kokosowe

    1 szkl. (gęste)
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • mięso mielone drobiowe

    25 dag
  • ryż

    10 dag
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze sparzonych liści białej kapusty ściąć gruby nerw tak by nie uszkodzić liścia. Ryż ugotować na sypko na pół miękko . Mięso , ryż , pieprz , trawę cytrynową , 1 łyżkę wiórek kokosowych , szczyptę soli dokładnie wymieszać . Na każdy liść kłaść farsz . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku . W 1,5 litrze gorącego wody rozpuścić bulionetkę i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny .Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 3 łyżkami oleju . Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym z mlekiem kokosowym ,Dodać wiórki kokosowe. Doprawić sos trawą cytrynową , szczyptą cukru i soli .


Podawać z sosem posypane wiórkami marchewki ( surowej ) , zielonej części pora i skórki cytrynowej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

artur7

07.03.2013 15:12
fajne połączenie z mleczkiem

jolaxa

31.05.2011 23:04
pycha

Joanna108

24.09.2010 08:00
Ciekawe i łatnie wygląda. Mleczko kokosowe z pewnością dodaje potrawie wspaniałego aromatu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat