Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
pączki 1 duże
masło 1/4 kostki
jajko 1 duże
mąka pszenna 0,5 kubka
sok z brzoskwini 1 kieliszek
proszek do pieczenia 1 yżeczka
wino białe wytrawne 1/3 kubka
brzoskwinie w puszce 1 szt
Masa serowa
ser biały 200 g
jajko 1 duże
mleko 1/3 szklanki
malibu 1,5 kieliszka
sok z brzoskwini 1 kieliszek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 6 łyżek
mąka 2 czubate łyżki
POMARAŃCZE KANDYZOWANE
pomarańcza 1 sztuka
woda 1 kubek
cukier 2 łyżki
galaretka cytrynowa 0,5 oakowania
anyż 2 gwiazdki
wódka grejpfrutowa 2 kieliszki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami

Kroki postępowania

1
Na początku w robocie kuchennym rozdrobnić pączki, delikatnie podlewając mlekiem, dodać masło w temperaturze pokojowej. Dobrze razem zmiksować i dodawać powoli resztę składników. Wylać ciasto na wysmarowaną masłem blaszkę.
Krok 1 - Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami foto
2
Na cieście bliżej środka ułożyć brzoskwinie. Piec w 180 stopniach przez 35min. Wyciągnąć i ostudzić.
Krok 2 - Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami foto
3
W robocie kuchennym rozdrobnić ser biały z masłem (1/3 kostki-zapomniałam dopisać w składnikach). Powinna wyjść gładka masa, następnie wbić jajo i dobrze zmiksować. Powoli dodawać resztę składników ciągle miksując.
Na lekko ciepłe ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 min, po tym czasie zmniejszyć do 180 i piec przez 20 min, zmniejszyć do 120 i piec 40 min. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w środku jeszcze na 1 godzinę.
Krok 3 - Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami foto
4
Pomarańcze pokroić w plastry, ułożyć na patelni, zalać wodą i gotować na średnim ogniu, jak woda zmniejszy swoją objętość o połowę dodać cukier i anyż, dalej gotować. Jak pomarańcze będą już wystawały poza wodę to poodwracać je na patelni i lekko podociskać, pilnować aby woda całkiem nie wyparowała. Jak już będzie jej bardzo mało dolać grapefruitówkę i czekać aż odparuje. Tak zrobione pomarańcze ułożyć na serniku.
Krok 4 - Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami foto
5
Z sosu który powstanie na patelni porobić kropeczki na wierzchu sernika :)
Krok 5 - Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami foto
6
Sernik włożyć do lodówki. Zrobić pół opakowania galaretki wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj pół opakowania na 1 kubek wody). Ostudzić i czekać do momentu aż zacznie się delikatnie ścinać. Zalać sernik, zostawić najlepiej na noc do całkowitego ścięcia galaretki.
Krok 6 - Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

leonowie 11.04.2013 23:25
zgłodniałam teraz:)
hahanka 30.03.2013 09:56
musi być pyszne z takim spodem
Mysiunia 17.03.2013 20:12
Jak słodko! ciacho wyśmienite :)
Stenka 17.03.2013 08:24
ciekawy przepis
Rafał10 14.03.2013 08:00
No właśnie nie czuć goryczki ze skórki, pomarańczki dodają bardzo fajnego słodko-kwaśnego posmaku :)
Alex_M 13.03.2013 09:12
baardzo ciekawy spód :)
czekoladka_m 12.03.2013 20:30
Takiego sernika jeszcze nie jadłam;) Fajny!!
cooleczka 12.03.2013 19:18
coś nowego
caralajna 12.03.2013 18:00
niesamowity pomysł, z takim spodem jeszcze się nie spotkałam, całość wygląda smakowicie
V_kuchareczka 12.03.2013 17:19
wygląda bardzo apetycznie
Konczi 12.03.2013 16:44
bardzo lubie takie ciacha
2milutka 12.03.2013 16:07
musi być smaczne:)
Marta1986 12.03.2013 16:01
pyszności pyszności
Mati13 12.03.2013 15:45
ale piękne! A nie czuć goryczki ze skórek?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak