Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik Jasi

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
jaja 2
żółtko jajek 1 szt
cukier 0,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
śmietana 18 proc 3 łyżki
jabłka 1 kg
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik Jasi

Margarynę posiekać z mąką, cukrem i jajkami .Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zanieść krótko elastyczne ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną wyłożyć do wysmarowane i wysypanej tartą bułką foremki (ja używam papieru do pieczenia).Na ciasto wyłożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka.Posypać cynamonem i cukrem waniliowym.Jabłka mogą też być przesmażone.Przykryć drugą połową ciasta. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Piec ok. 1 godz. w temp.160 - 170*C. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2015 11:10
Zawsze się to ciasto udaje.
SmacznaPyza 17.12.2010 11:02
ja zjem jabłecznik zawsze i wszędzie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak