Jabłecznik Jasi

Jabłecznik Jasi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • jaja

    2
  • żółtko

    1 szt
  • cukier

    0,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyzeczki
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • jabłka

    1 kg
  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę posiekać z mąką, cukrem i jajkami .Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zanieść krótko elastyczne ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną wyłożyć do wysmarowane i wysypanej tartą bułką foremki (ja używam papieru do pieczenia).Na ciasto wyłożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka.Posypać cynamonem i cukrem waniliowym.Jabłka mogą też być przesmażone.Przykryć drugą połową ciasta. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Piec ok. 1 godz. w temp.160 - 170*C. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

02.07.2015 11:10
Zawsze się to ciasto udaje.

SmacznaPyza

17.12.2010 11:02
ja zjem jabłecznik zawsze i wszędzie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat