Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada ziemniaczana z mięsem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 600 g
jaja 2 szt
cebula 1 szt
mięso mielone 300 g
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
żółty ser 75 g
sól, pieprz
pieczarki 50 g
mąka
twarożek 50 (ziołowy, tłusty)
ketchup 1 łyżka
papryka czerwona 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada ziemniaczana z mięsem

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odstawić do ostygnięcia.
2. Lekko ciepłe obrać, przecisnąć przez prasę i wymieszać z twarożkiem ziołowym.
3. Do ziemniaków dodać mąkę, jedno jajko i łyżeczkę soli – wyrobić jednolite ciasto.
4. Paprykę i pieczarki oczyścić i drobno pokroić.
5. Paprykę i pieczarki dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Farsz doprawić ketchupem, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem.
6. Na ściereczce posypanej mąką rozwałkować ciasto w kwadrat, rozłożyć na nim farsz mięsny, pozostawić po 4 cm wolne brzegi.
7. Ciasto zwinąć, unosząc ściereczkę, starannie zlepić brzegi.
8. Roladę przełożyć szwem do dołu na blaszkę.
9. Całość posmarować pędzelkiem rozbitym jajkiem.
10. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

Podawać z dowolnym sosem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 15.11.2010 07:46
Bardzo mnie zainteresował ten przepis. Napewno wypróbuję.
Zofia12 21.07.2010 07:57
Tanie, a efektowne danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak