Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka z ziemniakami i schabem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 300 g
brukselka 600 g
msło 3 łyżki
śmietana gęsta 80 g
jajko 1 g
natka pietruszki 1 pęczek
sól, pieprz
schab wędzony 4 plastry
ser gouda 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka z ziemniakami i schabem

1. Ziemniaki, pokroić w plastry, ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Brukselki ponacinać w nasady na krzyż, blanszować na je około 8 minut w lekko osolonej wodzie.
3. Plastry wędzonego schabu opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym położyć je na gorącej patelni rozgrzanej z 2 łyżkami masła, smażyć po 2 minuty z każdej strony.
4. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie wymieszać ze śmietaną, roztrzepanym jakiem, solą i pieprzem.
5. Wysmarować żaroodporne naczynie.
6. Do naczynia włożyć podsmażone plastry schabu, na nich ułożyć ziemniaki, a na wierzch brukselkę.
7. Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z masą serowo-śmietanową. Masą polać całe danie.
8. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zofia12 21.07.2010 07:57
Dla wielbicieli brukselki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak