Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem morelowo-nektarynkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 2 kg
nektarynki 2 kg
cukier 1 kg
żel-fruct 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem morelowo-nektarynkowy

Morele i nektarynki umyć, osuszyć i wypestkować. W zależności czy lubimy kawałki owoców w dżemie lub nie należy je pokroić w odpowiedniej wielkości kosteczkę lub nawet zmiksować blenderem jesli lubimy gładkie dżemy. Owoce przełożyć do garnka o grubym dnie i zagotować. Następnie dodać cukier i gotować na małym ogniu aby masa zgęstniała, a cukier się rozpuścił. Można także dodać soku z cytryny, wtedy dżem nie ściemnieje. Wsypać żel-fruct, zamieszać, gotować 2-3 minuty i przekładać dżem do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie i odstawić do góry dnem. Po ustudzeniu wynieść do piwnicy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 14.06.2013 21:40
smaczny musi byc
Katarzyna59 16.03.2013 16:07
bardzo fajny dżemik
pierniczkowo 13.03.2013 10:26
musi być przepyszny:)
[email protected] 12.03.2013 21:08
koniecznie musze sprobowac zakradam przepis
Dorota37 12.03.2013 17:50
Ale fajne smaki dżemu :-)
fotoviderek 12.03.2013 09:51
Uwielbiam morelowe smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak