Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serca z ciasta kruchego - ciastka

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 300 gram
masło 250 gram
cukru 75 gram
cukru puder 1 szkl
cytryny 2 średnie
woda 2-3 łyżki
barwnik różowy spożywczy

Przepis i sposób przygotowania na: Serca z ciasta kruchego - ciastka

Miękkie masło pokrój i wrzuć do miski. Wsyp mąkę i cukier. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt suche,dodać do niego zimną wodę. Gdy jest za rzadkie,dosypać nieco więcej mąki. Uformować kulę. Schować do lodówki na 30 minut. Partiami wałkować dość cienkie ciasto i wykrawać foremką serduszka. Dać je na blaszkę do pieczenia na 180 stopni piec ok 10 minut. Potem wystudzić. Sok z cytryn połączyć z pudrem. Utrzeć na lukier. Dodać kilka kropli czerwonego barwnika. Tą mieszankę polej jedną trzecią serc. Przykleić do nich drugą warstwę ciastek. polukrować i przymocować pozostałe serca. Można posypać pudrem lub polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 11.03.2013 20:54
Smacznie wyglądają.
sylwiusia055 11.03.2013 11:07
pycha ciastka
babajaga1969 10.03.2013 17:47
pyszne te serduszka :)
Piter 31 10.03.2013 16:14
cos dla mnie hehe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak