Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt czekoladowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt.
mąka 15 dag
cukier 25 dag
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt czekoladowy

Biszkopt: białka ubić z cukrem,dodać żółtka,mąkę ziemniaczaną z proszkiem i kakao.Piec ok.30 min. Wkładka kokosowa: białka ubić z cukrem,kokos wymieszać z mąką i połączyć z białkami. Wyłożyć na papier pergaminowy i upiec na złoty kolor w temp.200*C. Masa budyniowa: żółtka utrzeć z cukrem dodać pół szklanki zimnego mleka i mąkę ziemniaczaną - wszystko razem zmiksować.Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym,wlać utarte żółtka ugotować niedopuszczając do zbrylenia czy przypalenia.Masłoutrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce wystudzony budyń.Pod koniec ucierania dodać 2 - 3 łyżki mocnej kawy. Polewa czekoladowa: śliwki opłukać,zalać przegotowaną gorącą wodą, chwilę pomoczyć i zalać spirytusem.Czekoladę połamać,połączyć z mlekiem i masłem - podgrzewać w wodnej kąpieli. Końcowe wykonanie: biszkopt przekroić,nasączyć alkoholem ze śliwek,posmarować masą,na górę wyłożyć śliwki,zalać czekoladą. biszkopt + masa + wkładka kokosowa + masa + biszkopt + masa + śliwki + czekolada.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 20.02.2014 19:09
pyszny biszkopt
gusia1000 06.02.2013 22:47
lubię takie ciasta.
smakowita 29.12.2012 10:30
z pewnością ciacho jest bardzo dobre
IZABELA29 26.08.2011 07:20
słodziutko od samego rana.
ben-ka 25.08.2011 23:16
mnie też by smakowało:)
Motorek 13.07.2011 10:45
pyszny
Izabela28 24.05.2011 20:22
smaczne:)
Ania67 15.05.2011 10:29
pychotka
kuklik 07.04.2011 16:09
pyszne i ładne
Natalia/tubisiek 28.11.2010 08:11
fajny :) i na pewno smaczny!
misia53 01.08.2010 19:31
SKŁADNIKI: na biszkopt: 8 jaj 15 dkg maki 25 dkg cukru 3 łyżki kakao 1 łyzeczka proszku do pieczenia wkładka kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 20 dkg kokosu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki masa budyniowa: 5 żółtek 25 dkg cukru 2 i 1/2 szklanki mleka 6 dkg mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 2 kostki masła ekstrakt kawy polewa czekoladowa: 30 dkg sliwek kaliforn. 2 gorzkie czekolady 1/2 kostki masła 2 łyżki mleka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak