Przepis i sposób przygotowania na: Zielone Pesto z Dziugasem
Migdały oraz suszony pomidor drobno szatkujemy w blenderze, dodajemy Gran Parmino oraz Dziugasa. Wszystko razem dokładnie szatkujemy na jednolity proszek. Całość przesypujemy do miseczki. Warto zostawić sobie odrobinę ruccoli i mieszanki serowej do podania potrawy.
Jeśli posiadamy solidny kamienny moździerz zaczynamy rozcierać czosnek, gdy uzyskamy jednolita masę dodajmy liście ruccoli i bazylii wszystko ucieramy dodając po łyżce oliwy i stopniowo dosypując serową mieszankę.
Staramy się uzyskać pulchną jednorodna masę, jeśli nie posiadamy moździerza wszystkie składniki możemy zmielić w blenderze, lecz poszatkowane liście będą miały mniej aromatu niż te zmiażdżone, ale też będą dobre.
Gotowe pesto doprawiamy pieprzem i solą, nastawiamy makaron.
Do tego delikatnego pesto najlepiej nadaje się delikatny cieki makaron spagetti lub płaskie trenette nie polecam Pene i innych grubych odmian.
Makaron gotujemy al'dente, na talerzu układamy garść ruccoli i makaron, rozpuszczamy na nim odrobinę masła, dodajemy dużą łyżkę Pesto i posypujemy mieszanką serów. Całość przyozdabiamy kremem z octu balsamicznego.