Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone Pesto z Dziugasem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gran Parmino ser 50 gram
Dziugas ser 50 gram
czosnek 1 ząbek
rukola 250 gram
pomidor suszony bez zalewy 1 szt
migdały 6 szt. blnaszowane
sól do smaku
do przygotowania
Moździeż lub Blender
Do podania:
makaron spagetti 400 gram
masło 1 łyżeczka
krem balsamico
bazylia 25 listków
oliwa 7 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone Pesto z Dziugasem

Jeśli jest taka potrzeba myjemy bazylie i ruccole, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku (woda powoduje ciemnienie pesto) Ale nie pocieramy, by nie uwolnić olejków zapachowych.

Migdały oraz suszony pomidor drobno szatkujemy w blenderze, dodajemy Gran Parmino oraz Dziugasa. Wszystko razem dokładnie szatkujemy na jednolity proszek. Całość przesypujemy do miseczki. Warto zostawić sobie odrobinę ruccoli i mieszanki serowej do podania potrawy.

Jeśli posiadamy solidny kamienny moździerz zaczynamy rozcierać czosnek, gdy uzyskamy jednolita masę dodajmy liście ruccoli i bazylii wszystko ucieramy dodając po łyżce oliwy i stopniowo dosypując serową mieszankę.
Staramy się uzyskać pulchną jednorodna masę, jeśli nie posiadamy moździerza wszystkie składniki możemy zmielić w blenderze, lecz poszatkowane liście będą miały mniej aromatu niż te zmiażdżone, ale też będą dobre.

Gotowe pesto doprawiamy pieprzem i solą, nastawiamy makaron.
Do tego delikatnego pesto najlepiej nadaje się delikatny cieki makaron spagetti lub płaskie trenette nie polecam Pene i innych grubych odmian.

Makaron gotujemy al'dente, na talerzu układamy garść ruccoli i makaron, rozpuszczamy na nim odrobinę masła, dodajemy dużą łyżkę Pesto i posypujemy mieszanką serów. Całość przyozdabiamy kremem z octu balsamicznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak