Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe truskawkowo - śliwkowe z kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,20 kg
cukier 25 dkg
masło 25 dkg
jajko 5 sztuk
mleko 1,5 litra
sól szczypta
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka 10 dkg
cukier puder 5 dkg
masło 5 dkg
truskawki świeże 0,5 kg
lukier do smaku
śliwki 0,5 kg
drożdże 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe truskawkowo - śliwkowe z kruszonką

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. Do miski wsypujemy połowę mąki i dodajemy rozczyn. Zagniatamy i odkładamy by ponownie wyrosło. Cukier utrzeć z żółtkami. Masło rozpuścić. Do gotowego ciasta dodajemy utarty cukier, masło, resztę mąki, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Ciasto zagnieść. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta, zagnieść. Formę do pieczenia wysmarować masłem, a następnie wyłożyć ciasto. Truskawki i śliwki oczyszczamy a następnie kroimy na pół ( jeśli są małe to w całości ) i układamy na cieście.

SKŁADNIKI DO KRUSZONKI:

10 dkg mąki
5 dkg cukru
5 dkg masła roztopionego


Składniki połączyć ze sobą. Gotowe pokruszyć na ciasto. Piec w temp. 170-180\'C ok. 40 min. Upieczone ciasto polewamy lukrem. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 10.03.2014 08:08
chętnie spróbuję
Dorian 08.10.2013 13:02
pyszne ciasto
czekoladka_m 08.09.2013 10:04
Cudo, cudo, cudo:):)
Łukasz15 10.06.2013 08:27
Rozmarzyłem się...
Natalia/tubisiek 03.06.2013 07:36
uwielbiam drożdżówkę z owocami :)
m1monika 14.07.2012 00:41
pyszne
ilka_86 18.05.2012 21:21
pyszne ciasto
RenataZ-et 14.05.2012 10:18
uwielbiam takie ciasta :)
pigila
pigila 01.11.2011 23:00
super
gosia47-47 06.01.2011 12:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak