Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior zapiekany pod beszamelem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 główka
sól do smaku
pieprz do smaku
ser żółty 200 gram
masło 3 łyzki
mąka 3 łyzki
mleko 1,5 szklanki
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior zapiekany pod beszamelem

kalafior myjemy , dzielimy na różyczki , płuczemy i blanszujemy w osolonej wodzie . Następnie odcedzamy , układamy w naczyniu wysmarowanym masłem.Masło rozpuszczamy , do roztopionego dodajemy mąkę . Mieszamy do powstałej zasmażki dolewamy zimne mleko i mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku. Kalafior przyprawiamy sola i pieprzem , polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem zapiekamy 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwi 21.03.2013 07:42
Mogłabym to zajadać na okrągło.
beniaminek 06.03.2013 21:57
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak