Kalafior zapiekany pod beszamelem

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 główka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ser żółty

    200 gram
  • masło

    3 łyzki
  • mąka

    3 łyzki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • gałka muszkatołowa cała

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

kalafior myjemy , dzielimy na różyczki , płuczemy i blanszujemy w osolonej wodzie . Następnie odcedzamy , układamy w naczyniu wysmarowanym masłem.Masło rozpuszczamy , do roztopionego dodajemy mąkę . Mieszamy do powstałej zasmażki dolewamy zimne mleko i mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku. Kalafior przyprawiamy sola i pieprzem , polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem zapiekamy 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwi

21.03.2013 07:42
Mogłabym to zajadać na okrągło.

beniaminek

06.03.2013 21:57
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat