Pierożki na włoską nutkę

Pierożki na włoską nutkę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    60 dag
  • jajka

    4 sztuki
  • sól

    szczypta
  • woda letnia

    1/2 szklanki
  • Farsz:

  • mięso wieprzowe bez kości

    15 dag
  • mięso wołowe bez kości

    15 dag
  • pierś z kurczaka

    15 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • cebula

    1,5 sztuki
  • parmezan starty

    15 dag
  • wino białe wytrawne

    70 ml
  • masło

    2 łyżki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • okrasa

  • słonina

    100 g
  • cebula

    1 sztuka
  • bulion

    200 ml
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierożki na włoską nutkę
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę wbić jajka ,posolić szczyptę wlać tyle wody aby zrobić elastyczne ciasto,zagnieść odstawić. Farsz: Wszystkie rodzaje surowego mięsa zmielić przez maszynkę ,obraną posiekaną drobno cebulkę zeszklić na maśle w rondelku dodać zmielone mięso oraz wino ,podlać bulionem rosołowym ,doprawić do smaku oregano i pieprzem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Zdjąć z ognia wbić jajka do mięsa dodać starty ser i wymieszać farsz.
Krok 2 - Pierożki na włoską nutkę
ciasto cienko wałkować nakładać farsz i wykrawać pierożki zlepić dokładnie brzegi ,gotować w dużej ilości osolonego wrzątku ,gdy pierożki wypłyną gotować jeszcze 2 minuty po czym
Krok 3 - Pierożki na włoską nutkę
odcedzić przelać zimną wodą .
Krok 4 - Pierożki na włoską nutkę
robić okrasę : Słoninkę pokroić w kostkę gdy się przetopi wrzucić cebulkę pokrojoną i udusić aż cebula się zrumieni.Taką okrasą polać gotowe pierożki na talerzu.
Podawać gorące .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jan_mag

09.02.2017 12:09
super danie

Grazyna0211

20.01.2017 15:29
smaczne pierogi

IZABELA29

12.10.2016 11:02
Pyszny farsz fajne pierożki

pestka

03.08.2016 08:09
pyszny obiad

ben-ka

22.11.2014 10:26
Tyle pierogów????? no..niezła produkcja:)

Pani Domu

12.10.2014 20:20
ładne pierożki

artur7

25.02.2014 15:20
ciekawy sklad

Kejti

22.02.2014 23:38
Super pierożki :-)

Małgorzata106

08.12.2013 20:45
super danie

usmiech

13.11.2013 09:58
dobre danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat