Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 1 kg
kiełbasa podwawelska 40 dag
cebula 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
masło 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 5 łyżek
sól do smaku
boczek wędzony 40 dag
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat 1 torebka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Fasolkę zalać wodą zostawić na noc
Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2
Cebulę obrać ,paprykę umyć pokroić razem z cebulą w kostkę przesmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę i boczek pokroić w grubą kostkę i również przesmażyć na drugiej patelni około 5 min ,odstawić. Fasolę odcedzić po nocnym moczeniu zalać świeżą zimną wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości ,gdy będzie miękkawa dołożyć do niej warzywa i kiełbasę z boczkiem gotować .Koncentrat przesmażyć na maśle aż zabulgocze" dołożyć do fasoli doprawić do smaku przyprawami posolić ewentualnie popieprzyć ,można jeszcze dosypać szczyptę majeranku.Pogotować razem około 30 min gdy fasolka będzie miękka i warzywa też odstawić i gotowe
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3
Podawać z pieczywem pszennym gorącą po ugotowaniu ale odgrzewana też jest smaczna:)
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 09.05.2013 13:24
taką fasolkę chętnie bym zjadła
elficzna 08.03.2013 13:43
bardzo lubię to danie :) często je jemy
Zdzisław 06.03.2013 20:54
ja tam fasolkę lubię z bułka
as28 06.03.2013 19:14
uwielbiam fasolke
Gary Michy 06.03.2013 19:11
Fasolka taka jaką robiła moja mama :) Najlepsza na świecie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak