Przepis i sposób przygotowania na: Makaron w sosie bananowym
- około 300g makaronu spaghetti pełnoziarnisty
sos na jedną porcję
- 100ml śmietanki w płynie 18%
- 2 banany
(lub
- 100ml jogurtu naturalnego
- 1 banan)
Makaron ugotowałam według instrukcji na opakowaniu. Banany obrałam i pokroiłam następnie przełożyłam na suchą patelnię teflonową i podsmażyłam. Dodałam śmietankę i mieszając poddusiłam lekko ciągle mieszając, przygotowanie sosu trwa dosłownie chwilę. Odcedziłam makaron. Cała partia makaronu wystarczyła na 3-4 porcje. Sosem polałam jeszcze ciepły makaron.
Wersja z jogurtem brzmi jeszcze prościej. Do jogurtu wkroiłam jednego banana. Polałam jeszcze ciepły makaron. Jogurt i banan były w temperaturze pokojowej.
Smaczne, syte bez uczucia ciężkości.