Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczne ciasto jabłowo-budyniowe
Przygotowanie spodu ciasta:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni, po czym odstawić do ostudzenia.
Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Galaretkę rozpuścić w wodzie. Wszystkie jabłka przełożyć do garnka i podgrzać. Dodać rozpuszczoną galaretkę, cukier i cynamon – wymieszać. Wylać na ostudzony spód i wstawić do lodówki.
Przygotowanie masy budyniowej:
Do 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko razem roztrzepać, aby wyszła rzadka masa. Pozostałą część mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać wcześniej roztrzepaną masę, pamiętając aby stale mieszać. Powstałą masę budyniową wystudzić. Następnie wylać na masę jabłkową i wstawić do lodówki.
Na wierzch przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu galaretkę, ostudzić i czekać aż lekko stężeje. Następnie delikatnie i powoli wylewać na masę budyniową. Wstawić do lodówki i czekać aż galaretka dokładnie stężeje.