Salceson z dzika

Salceson z dzika

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • głowa dzika

    1
  • głowa wieprzowa

    1
  • serce dzika

    1
  • wątroba dzika

    15 dag
  • sól do smaku

    3 łyżki
  • ziele angielskie

    5
  • liść laurowy

    4
  • skóra wieprzowa

    10 dag
  • czosnek

    2 główki
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    15 sztuk
  • liść laurowy

    15 sztuk
  • żeberka

  • karkówka

    20 z dzika
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Salceson z dzika
Rozcięte po połowie głowy z dzika i świni zalewamy zimną wodą. Moczymy całą noc, aby pozbyć się krwi.
Krok 2 - Salceson z dzika
Następnego dnia przekładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy również żeberka, karkówkę oraz nieduży płat skóry wieprzowej. Wsypuję sól (ilość soli zależy od ilości wody także sugeruję jej ilość dobierać indywidualnie).
Krok 3 - Salceson z dzika
Na małym ogniu podgrzewamy przez około 5-6 godzin nie doprowadzając do wrzenia. Mięso powinno swobodnie odchodzić od kości.
Krok 4 - Salceson z dzika
Przebieramy je dokładnie pozbywając się nawet najmniejszych kości czy też chrząstek. Skórki wieprzowe z głowy i te dodatkowe odkładamy oddzielnie.
Krok 5 - Salceson z dzika
Odłożone skórki drobno siekamy w robocie lub mielimy. Dolewamy do nich 5-6 nalewek wywaru i mieszamy.
Krok 6 - Salceson z dzika
Taką masę zagęszczającą wlewamy do przebranego mięsa. Doprawiamy posiekanym czosnkiem, majerankiem oraz czarnym pieprzem. Ewentualnie dosalamy i masę mieszamy.
Krok 7 - Salceson z dzika
Tak przygotowany farsz nakładamy do grubych jelit wieprzowych. Dłuższe jelita warto skrócić na kawałki 30 centymetrowe.
Krok 8 - Salceson z dzika
Kiszki oczywiście zaszywamy z jednej strony, a po napełnieniu również z drugiej, aby farsz nie wypadł.
Krok 9 - Salceson z dzika
Gotowe kiszki zalewamy wrzątkiem. Dodajemy po 15 sztuk ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Parzymy nie doprowadzając do wrzenia około 2,5 godziny.
Krok 10 - Salceson z dzika
Po tym czasie salceson wyciągamy i formujemy na płasko (w tym celu rozłożone kiszki przyciskamy płaskim denkiem i obciążamy ciężarkiem lub kamieniem).
Krok 11 - Salceson z dzika
Z podanej ilości składników wyszło 6 salcesonów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

08.02.2017 09:39
apetyczny ten salcesonik

Edith85

22.12.2016 15:31
Robi wrażenie

mileneczka5

22.10.2015 20:58
pysznie:):)

Grazyna0211

14.09.2015 18:20
z dzika jeszcze nie próbowałam

Grażyna13

31.03.2014 18:38
To dopiero rarytas :)

Iwona32

24.02.2014 11:04
smaczne:) bardzo

kuklik

09.11.2013 16:28
z dzikiem nie próbowałam

mela25

21.08.2013 19:35
mój ulubiony,pyszności

IZABELA29

29.07.2013 20:54
cudowności

miki47

12.03.2013 14:48
bardzo pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat