Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek ziołowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 100 g
woda letnia 900 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
otręby 3/4 szklanki
słonecznik łuskany 1/2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek ziołowy

Drożdże rozkruszyć,posypać cukrem i rozetrzeć.Dodać słonecznik i otręby, zalać 300 ml wody,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.W dużej misce wymieszać mąkę z oregano,bazylią,solą i pieprzem,dodać rozczyn drożdżowy.Wyrabiać ciasto dolewając partiami letnią wodę.Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.Potem natłuścić dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek i znowu odstawić na 10 minut.Wierzch można posypać słonecznikiem.Foremki wstawić do nagrzanego na 190 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż wierzch ładnie się za brązowi.Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki i położyć na kratce aby odparował.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 14.12.2013 11:32
ależ musi być smaczny
alaaa 11.11.2013 21:43
smaczny i pachnący
Kolorowa 24.05.2013 23:06
Uwielbiam zioła
Mysiunia 06.03.2013 17:48
Bardzo dziękuję za zgłoszenie - przepis został przyjęty do konkursu! :)
Kasnaj 05.03.2013 22:30
no no ładny chlebek tylko pozazdrościć talentu
sanielcia 05.03.2013 19:58
mmmm.. domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak