szarlotka

szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka płaska
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • jajka

    3 sztuki
  • żółtko

    1 sztuka
  • margaryna

    250 gram
  • jabłka

    2 kg
  • cukier

    12 łyżeczek
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • rodzynki

    10 dag
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na masę jabłkową: jabłka, cukier (12 łyżeczek), cukier waniliowy, rodzynki, cynamon

Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Barbara55

07.03.2011 15:52
lubię bardzo szarlotkę

Babciagramolka

26.01.2011 17:09
Uwielbiam zapach szarlotki

rakow2

10.12.2010 14:29
uwielbiam takie ciasta

Ewelina47

22.10.2010 10:24
pychota

RenataZ-et

21.09.2010 10:27
Najlepsza na świecie szarlotka!

Karolcia12

20.09.2010 22:03
ładnie wygląda

Karolcia12

20.09.2010 22:03
ładnie wygląda

plocia

20.09.2010 21:17
niam niam z jabłeczkami

justyna111

19.09.2010 20:57
apetyczna

Lidia11

19.09.2010 20:31
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat