Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serem 12 sztuk

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
jaja 2 sztuki
masło 100 gram
sól 1 szczypta
cukier 9 łyżek
mąka pszenna 3 szklanki
drożdże 25 gram
ser biały 500 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana 1-2 łyżki
rodzynki do smaku
skórka z pomarańczy lub limonki do smaku
budyń waniliowy 1-2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem 12 sztuk

Najpierw robimy zaczyn - do miseczki wlewamy kilka łyżek letniego mleka (3-4) dodajemy łyżkę cukru i kruszymy do tego drożdże. Zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia na kilka minut. Następnie w dużej misce mieszamy łyżką przesianą mąkę, 4 łyżki cukru, 1 jajko, sól, letnie mleko i roztopione wystudzone masło. Na końcu dodajemy przygotowany zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, jeśli potrzeba podsypujemy trochę mąki palcami. Ciasto jest super elastyczne.
Zostawiamy w misce do wyrośnięcia na 1 godzinkę pod ściereczką (u mnie na nagrzanej kuchence).

W czasie gdy rośnie nam ciasto szykujemy masę serową....

Wrzucamy cały ser do miski, dodajemy resztę składników - 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 żółtko, śmietanę i budyń w proszku. Śmietanę dodajemy w zależności od gęstości masy 1-2 łyżki, ale żeby masa nie była zbyt rzadka. Teraz masę traktujemy blenderem :) i dodajemy bakalie :)


Gdy nasze ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy niewielkie kulki ciasta i palcami formujemy placuszki. Lekko je spłaszczamy i układamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (najlepiej po 6 na dużą blaszkę, bo i tak urosną na całą :)) Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Następnie w każdym placuszku robimy palcami wgłębienie, zostawiamy tylko cienkie brzegi i wypełniamy wgłębienia serem. U mnie było to jakieś 2 kopiaste łyżeczki sera na drożdżówkę :)

Smarujemy brzegi drożdżówek białkiem i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia :)



I w końcu wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 25 minut aż się zrumienią :)


Wedle gustu można polukrować lub posypać cukrem pudrem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 24.03.2013 23:24
uwielbiam takie
Monika58 13.03.2013 16:10
pięknie wyszły - są pyszne :)
Bernadeta1 12.03.2013 16:47
bardzo smaczne
Wiesława1 08.03.2013 20:50
oj zjadłabym taką domową drożdżóweczkę
migotka28 05.03.2013 13:54
pyszności muszę wypróbować przepisik
bietka 05.03.2013 10:08
wygladaja bardzo smacznie :)
pycia9 05.03.2013 09:24
uwielbiam takie drożdżówki
IwonaDD 05.03.2013 09:17
przeapetyczne te drożdzówki - komplementy !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak