Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figa z gruszką i śliwką - CIASTO

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
woda 1 szklanka
jogurt naturalny 0,5 szklanki
masło 3/4 kostki
ocet 1 łyżeczka
pomarańcza 1 szt
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka płynnego
kasza manna 1 łyżka
masa
orzechy włoskie 10 sztuk
śliwki suszone 4 sztuki
figi 10 suszonych
woda 1 kubek wrzątku
cukier 2 łyżki
czekolada gorzka 1 tabliczka
gruszka 1 twarda
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Figa z gruszką i śliwką - CIASTO

Kroki postępowania

1
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
Krok 1 - Figa z gruszką i śliwką - CIASTO foto
2
Rozsmarować na blaszce i wstawić do lodówki.
Krok 2 - Figa z gruszką i śliwką - CIASTO foto
3
Masło utrzeć z cukrem w robocie kuchennym aby wyszła gładka masa. Dodać manną i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować i powoli wlewać letnią wodę. Następnie dodać sól, jogurt naturalny, ocet, wyciśnięty sok z pomarańczy, kwasek cytrynowy. Wyłożyć do tortownicy i piec w 180 stopniach przez 45 min. Wyciągnąć, poczekać aż ostygnie, przeciąć na pół i włożyć do lodówki na około 1 godzinkę.
Krok 3 - Figa z gruszką i śliwką - CIASTO foto
4
Śliwki i figi namoczyć przez 30 min w misce w 1 kubku wrzątku. Następnie rozdrobnić w robocie kuchennym razem z 7 orzechami włoskimi. Woda która została z namoczonych owoców wlać do garnuszka i podgrzać, wymieszać z żelatyną tak by się dobrze rozpuściła, następnie przestudzić i wlać do zmiksowanych owoców. Dobrze wymieszać razem. Wstawić do lodówki na 30 min.
Krok 4 - Figa z gruszką i śliwką - CIASTO foto
5
Czekoladę wyjąć z lodówki i zostawić w temp pokojowej na 7 min aby lekko zmiękła. Ciasto przełożyć masą owocową zostawiając 1 łyżkę którą lekko posmarować wierzch. Następnie łyżeczką skrobać czekoladę i rozrzucać na cieście. 3 orzechy włoskie rozgnieść i posypać wierzch.
Krok 5 - Figa z gruszką i śliwką - CIASTO foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 04.06.2015 15:14
Podoba mi się przepis.
IKrakowianka 03.02.2014 10:41
świetne połączenie - lubię takie ciasta
agnieszka214 12.08.2013 21:07
bardzo interesujace połacznie
marta1221 06.05.2013 20:05
rewelacyjny przepis :)
tomek18 25.03.2013 19:50
pysznosci!!
Renataj 22.03.2013 00:50
Interesujący i apetyczny przepis
Monika58 13.03.2013 16:12
ciasto rewelacyjne :)
Ola1984 09.03.2013 23:54
Ciasto musi smakować wybornie. Chętnie skusiłabym się na kawałeczek.
czekoladka_m 05.03.2013 17:17
To ja też się ustawiam w kolejce na to ciacho:):)
-Natka- 05.03.2013 13:35
Takiego smakowitego ciasta jeszcze nie jadłam. Zapisuje się do kolejki na odwiedziny i próbowanie. :)
Rafał10 05.03.2013 11:34
Jakbym miała możliwość to bym zaprosiła Was wszystkich na raz i z chęcią się podzieliła :) niestety w kawalerce się nie pomieścimy, możecie przyjść małymi grupkami, serdecznie zapraszam :)
GOSIA18 05.03.2013 11:04
Ciekawie brzmi i wygląda.
gosia56 05.03.2013 10:15
I ja też poproszę chociaż mały kawałeczek takiego jeszcze nie jadłam.
Beatris 05.03.2013 10:09
To ja poproszę kawałeczek na dzisiejszy deser. Pysznie się zapowiada.
adelajda 05.03.2013 10:01
mało że takiego nie robiłam to też jeszcze nie jadłam !
Andrzej8 05.03.2013 09:36
fajny pomysł do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak