Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kociołek głodomora_gulaszowa

4.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1/2 kg
szynka wieprzowa 1/2 kg
papryka czerwona 1 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
pietruszka korzeń 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
ogórek konserwowy 2 sztuki
cebula biała 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
por (biała część) 1/2 połowa
olej 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
przyprawy
ziele angielskie 3 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 2 łyzki
masło 2 łyżki
papryka zielona 1 sztuka
pieczarki 5 sztuk
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kociołek głodomora_gulaszowa

Kroki postępowania

1
Szykujemy składniki zupy gulaszowej,
Krok 1 - Kociołek głodomora_gulaszowa foto
2
Mięso myjemy ,kroimy w kostkę przesmażamy na oleju na rumiano,dodajemy do mięsa pokrojoną cebulę w kostkę i szklimy razem około 5 min.Oprószamy mąką pszenną aż zgęstnieje
Krok 2 - Kociołek głodomora_gulaszowa foto
3
W dużym garnku zagotowujemy około 3 litry wody wsypujemy kucharek ,gdy woda się zagotuje dodajemy zrumienione mięso z cebulą ,dosypujemy przyprawy (bez papryki) i gotujemy na wolnym ogniu około 30 min. W tym czasie obieramy marchewkę pietruszkę seler i ziemniaki kroimy wszystko w kostkę ,dodajemy do podgotowanego mięsa i gotujemy znów wszystko razem 30 min. Paprykę obieramy z nasion kroimy w kostkę ,pieczarki przesmażamy na patelni z łyżką masła dodajemy do nich pokrojonego pora i dusimy razem 3 min
Krok 3 - Kociołek głodomora_gulaszowa foto
4
Na maśle przesmażyć koncentrat pomidorowy i dodać do gulaszu Po tym czasie wrzucić do garnka z mięsem na koniec dodać wyciśnięty czosnek i pokrojone w kostkę ogórki i gotować znów około 20 min.Wsypać paprykę słodką i ostrą ,ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem Zupa powinna być gęsta .Im dłużej ją gotujemy tym lepsza jest.Gotować zawsze na wolnym ogniu ma się tylko :pyrkać" Najlepiej smakuje podana w glinianych miseczkach ze świeżym chrupiącym chlebem. Nie jest to zupa tania ale warto ją zrobić choć raz:)
Krok 4 - Kociołek głodomora_gulaszowa foto
5
Oto ona...
Krok 5 - Kociołek głodomora_gulaszowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 04.09.2016 17:42
ciekawa propozycja
Grazyna0211 16.03.2016 14:22
smaczne danie
IZABELA29 25.06.2015 19:01
pyszna zupka
Pani Domu 06.03.2015 09:54
pyszna zupa
Konczi 15.09.2013 09:32
moje smaki! mniam !
Norgiusz 03.07.2013 08:30
na bogato! Super!
paulina2157 10.04.2013 09:54
chętnie zjadłabym taki kociołek
Pyszota 14.03.2013 14:09
pyszny kociołek
Monika58 13.03.2013 16:13
pyszne jedzenie :)
as28 09.03.2013 19:54
bardzo fajna zupa
Beatris 05.03.2013 10:11
Moc składników w tej zupce. Takie lubię najbardziej, chociaż gulaszowej jeszcze nie jadłam.
pycia9 05.03.2013 09:29
no to coś co tygryski lubią najbardziej :D mniam mniam
2milutka 05.03.2013 09:28
polecam jest naprawdę rewelacyjna!
anja3107 05.03.2013 09:23
coś w sam raz dla mojego męża
IwonaDD 05.03.2013 09:19
smaczne bez dwóch zdań :)
Katarzyna34 05.03.2013 09:19
Smaczna i pożywna
Alex_M 05.03.2013 09:17
fantastyczny! chetnie bym zjadla ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak