Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki gruboskórne

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 700 g
sól 3/4 łyżki
masło 25 g
drożdże 25 g
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 150 ml
siemię lniane 3 łyżki
woda 300 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki gruboskórne

Kroki postępowania

1
W misce wymieszać mąkę i masło. Drożdże i cukier wymieszać w wodzie i wlać do miski. Następnie w reszcie wody wymieszać sól. Wlać resztę wody, mleko i siemieniem lniane do miski i wyrobić.
Miseczkę z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1h.
Po wyrośnięciu ciasto odgazować - uderzyć pięścią.
Krok 1 - Bułki gruboskórne foto
2
Uformować płaskie kulki i pozostawić na ok. 1 h do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę przeciąć wzdłuż nożem.
Krok 2 - Bułki gruboskórne foto
3
Bułeczki piec w piekarniku w 220 st. C po 5 min zmniejszyć temperaturę do 200 i piec 15 min.
Krok 3 - Bułki gruboskórne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babi17 08.04.2013 11:30
extra bułeczki , domowe zawsze naj
SmacznaPyza 05.03.2013 11:22
bardzo apetyczne bułeczki, lubię domowe pieczywo
Karolcia12 05.03.2013 09:00
co za cuda
iziona 05.03.2013 08:32
Wspaniałe bułeczki, ale bym taka teraz zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak