Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grissini z parmezanem i czosnkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
woda 3/4 szklanki ciepłej
drożdże 1 łyżeczka suchych
cukier 1 płaska łyżeczka
oliwa 3 łyżki
parmezan starty 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Grissini z parmezanem i czosnkowe

Wymieszać wodę z drożdżami i cukrem. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Po 10 min dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek. Dobrze ugnieść. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki. Włożyć do miseczki dość dużej by ciasto miało miejsce do wyrośnięcia. Przykryć miskę ścierką i odłożyć na 45min do wyrośnięcia.

Po 45 min ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać parmezan, do drugiej czosnek granulowany i drobniutko posiekane ząbki czosnku. Ugnieść dobrze, odrywać po kawałki, formować kulkę, a z kulki paluszki(można podsypywać delikatnie mąką). Układać na blaszce, pozostawiając około 1 cm miejsca między sobą. Przykryć ścierką i zostawić jeszcze na 45 min.

Po tym czasie piec w 250 stopniach przez około 10 min (na ładny rumiany kolor). W międzyczasie można delikatnie spryskać oliwą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 11.02.2014 09:08
bardzo smaczne
AURELKA 28.03.2013 19:59
rewelacyjne
czekoladka_m 05.03.2013 17:19
ja też jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną;):)
Monika-twin 05.03.2013 09:08
nigdy nie robiłam grissini, tylko kupowałam jak cos goowe. fajne
caralajna 05.03.2013 08:35
domowe pieczywo jest najlepsze, szkoda że już nie ma zdjęcia z kaktusami ;)
iziona 05.03.2013 08:34
Nigdy jeszcze nie robiłam te wygladają pysznie i z opisu wynika, że są proste.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak