Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowo-makaronowa z mięsem mielonym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 500 gram
por 1/2 sztuki
marchew 1 sztuka
sól
pieprz
bazylia
kostka rosołowa 1 sztuka
ser gouda 50 gram
podgrzybki 30 gram
cebula 1 sztuka
fasola czerwona 100 gram
ryż 300 gram
makaron świderki 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowo-makaronowa z mięsem mielonym

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni podsmażyć grzyby, następnie dodać mięso mielone. Gdy mięso się obsmaży, dodać cebulę i czosnek, całość smażyć aż do uzyskania miękkości mięsa oraz zarumienienia cebulki. Na końcu dodać przyprawy i wymieszać.

W międzyczasie zagotować wodę i wrzucić do niej pokrojonego pora oraz marchewkę. Gotować przez około 20 minut, pod koniec dodać kostkę rosołową i gotować jeszcze przez 5 minut. Po ugotowaniu przelać bulion do osobnego naczynia i odstawić, a warzywa dodać do uprzednio przygotowanego mięsa i wymieszać.

Ryż gotować w osolonej wodzie przez około 12 minut, następnie ugotować makaron w wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Mając już wszystko przygotowane, przełożyć do naczynia żaroodpornego farsz mięsny oraz część sera i wymieszać dokładnie. Następnie ułożyć warstwę z czerwonej fasoli oraz makaronu. Na końcu wlać bulion i posypać bazylią.

Piekarnik nastawić na 190 stopni i piec zapiekankę przez 30 minut, następnie ułożyć warstwę sera i zapiekać kolejne 5-7 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 05.03.2013 08:19
bardzo pyszne
msmors 05.03.2013 08:17
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak