Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia orkiszowa z rozmarynem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka orkiszowa 500 gram
mąka pszenna Manitoba 250 gram
woda letnia 450 gram
sól 15 gram
drożdże świeże 10 gram
oliwa 20 gram
cukier brązowy 1 łyżeczka
oraz: .. ..
woda 50 gram
oliwa 20 gram
rozmaryn świeży go dekoracji
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 5 (gruba)

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia orkiszowa z rozmarynem

W dużej misce umieścić wodę ,dodać pokruszone drożdże ,cukier i mąkę pszenną .Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
Dodać mąkę orkiszowa, sól i wyrobić ciasto. Pod koniec dodawać stopniowo olej /użyłam robota/.
Gładkie, wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski ,przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po upływie ok. godziny przełożyć ciasto na lekko omączony blat , delikatnie spłaszczyć i złożyć dwa razy.
Blaszkę /32-38/ wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto, przykryć i wstawić do wyłączonego piekarnika /włączone światełko/ na ok.1 godz.
Podrośnięte ciasto delikatnie palcami naciągnąć na całą wielkość foremki ,po czym opuszkami zrobić wgłębienia na całej powierzchni.
Wymieszać oliwę z wodą i posmarować powierzchnię ciasta.
Przygotowane w ten sposób ciasto powinno rosnąć jeszcze ok.30 min.
Posypać powierzchnię grubą solą, posypać listkami rozmarynu i wstawić do nagrzanego piekarnika/230 st.C/,
Piec ok, 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak