Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik pomidorowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

przecier pomidorowy 500 g
koncentrat pomidorowy 100 g
ogórek 1
papryka czerwona 1
czosnek ząbki 1
jajko 3
wędlina 3 plastry
ocet balsamiczny 3 łyżeczki
sól do smaku
bułka czerstwa 1/2
olej lniany 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik pomidorowy

Kroki postępowania

1
Cebule szalotki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Chłodnik pomidorowy foto
2
Ogórka również obieramy i kroimy po połowie. Paprykę oczyszczamy i wrzucamy na patelnię grillową. Smażymy kilkanaście minut na małym ogniu, aż skórka zacznie delikatnie odchodzić.
Krok 2 - Chłodnik pomidorowy foto
3
Do blendera dodajemy przecier pomidorowy. Wrzucamy ogórki, czosnek oraz cebulę.
Krok 3 - Chłodnik pomidorowy foto
4
Wlewamy olej balsamiczny i dodajemy koncentrat pomidorowy. Wlewamy jeszcze olej lniany. Przyprawiamy solą oraz czarnym mielonym pieprzem do smaku. Miksujemy.
Krok 4 - Chłodnik pomidorowy foto
5
Gdy papryka się usmaży ściągamy skórkę i dodajemy ją do reszty składników. Bułkę moczymy, a gdy będzie miękka dodajemy do blendera.
Krok 5 - Chłodnik pomidorowy foto
6
Ponownie miksujemy na jednolitą masę. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Krok 6 - Chłodnik pomidorowy foto
7
Wędlinę kroimy w plastry, a potem w paski.
Krok 7 - Chłodnik pomidorowy foto
8
Jajka gotujemy na twardo. Zupę możemy przed podaniem schłodzić lub podawać prosto z blendera wraz z ugotowanym jajkiem i wędliną. Smacznego.
Krok 8 - Chłodnik pomidorowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 09.03.2013 14:21
świetne danko
ALAGOR 05.03.2013 22:28
smacznie wygląda - zapewne idealny na ciepłe letnie dni ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak